retrofitting front parking sensors on my Volvo V60 2021 (Model Year 2022)
(07-18-2026, 06:34 PM)lucefan Wrote: Cześć wszystkim,

modernizuję przednie czujniki parkowania w moim Volvo V60 2021 (rok modelowy 2022) Mild Hybrid B4 Diesel (platforma SPA). Zbudowałem już własną wiązkę przewodów w zderzaku, uruchamianą przez OEM (4 czujniki) i mam Orbit gotowy do użycia. Samochód ma aktywne żaluzje wlotu powietrza (AGS), ale NIE ma przednich świateł przeciwmgielnych i NIE ma wyłączenia kamery.

Jestem całkowicie zdezorientowany, złącza znajdują się pod przednim błotnikiem i przypuszczam, że lokalny mechanik może się mylić, ponieważ nie działa wcześniej przy nowszych Volvo SPA. powiedział mi, że strona z MNIEJSZĄ wychodzi do modułu kabiny, a strona z WIĘKSZĄ głównego wyjściami ze zderzaka. Możliwość mi się całkowicie na opak i nie ma sensu.

Oto możliwe połączenie w moim urządzeniu (załączam zdjęcia): W złączu od strony podwozia górnego uruchomienia jest całkowicie zablokowany białyi zaślepkami i nie ma dodatkowych przewodów dołączających do tyłu. Tylko dolny rząd mający zastosowanie, który umożliwia dostęp do kontroli wlotu powietrza.

Ponieważ mechanik mnie zdezorientował, chcę tych, którzy faktycznie wykonali tę modernizację: jak to zrobić? Skoro na stronie podwozia brakuje modułu do asystenta parkowania, czy oznacza to, że jest modułem CEM/ASDM w kabinie i jest podłączony przez ścianę grodziową do tego w błotniku?

Dla tych, którzy wykonali do samodzielnego: jak trudne jest fizyczne poprowadzenie tych przewodów z kabiny do uruchomienia w błotniku? Czy w ścianie grodziowej jest łatwo dostępna gumowa przelotka, czy też wymaga sporo demontażu w kabinie?

Czy ktoś mógłby udostępnić oficjalny schemat okablowania Volvo (WDM) lub rozkład pinów CEM/ASDM dla tego rocznika modelowego? Naprawdę chcę dokończyć tę modernizację, ale muszę dokładnie wiedzieć, gdzie poprowadzić brakujące kable z kabiny.

Bardzo dziękuję za pomoc!
This is for Volvo after 2019, suppose that is the same in 2022

Attached Files Thumbnail(s)

XC90 T6 2016 Momentum Osmium Grey
Reply

Messages In This Thread
RE: retrofitting front parking sensors on my Volvo V60 2021 (Model Year 2022) - by krzysztof.pyzel@o2.pl - 07-20-2026, 02:07 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)